jabłka szara reneta 1,3 kg,
cukier 2 łyżki,
sok z cytryny
1 łyżeczka
kasza manna 2,5 szklanki,
mąka pszenna 3 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
palma 250 gram zimna,
puder cukier - ile potrzeba
Jabłka szara reneta obrane ze skórki i starte na tarce grubsze oczka, posypać cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać.
Kaszę manną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika wymieszać w misce.
Tortownica silikonowa 26 cm, na dnie tortownicy rozsypać 3/4 suchej masy, na masę wyłożyć jabłka z sokiem opuszczonym i delikatnie łyżką wygładzić, na jabłka wysypać resztę suchej masy i łyżką delikatnie wyrównać.
Zimy tłuszcz pokroić na plasterki i rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55-60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo łatwa, szybka do wykonania szarlotka, z dodatkiem przyprawy do piernika jest wyśmienita w smaku........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Musi być bardzo pyszna ta szarlotka. Dziękuję za przepis :)
Dziękuję polecam...😃
Prześlij komentarz