Składniki:
mąka tortowa 1 szklanka,
mąka krupczatka 1 szklanka,
kasza manna 1 szklanka,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
margaryna zimna 250 gram,
śliwki 70 dag
budyń malinowy 2 opakowania,
cukier 3 łyżki,
masło 1 łyżeczka,
mleko 900ml
Cukier, obie mąki, proszek do pieczenia, kaszę manną dokładnie wymieszać w misce.
W szklance mleka wymieszać budynie, resztę mleka zagotować z cukrem, masłem, wlać wymieszane budynie i mieszać do zagęszczenia budyniu, trochę wystudzić.
Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, na dno formy wysypać 1 część mąki, łyżką wygładzić wierzch, poukładać część wypestkowanych, umytych śliwek (śliwki powinny być mocno dojrzałe, miękkie), posypać mąką.
Budyń wyłożyć na śliwki, na budyniu ułożyć resztę śliwek i posypać resztą mąki, delikatnie wygładzić łyżką wierzch.
Na wierzchu poukładać zimną margarynę pokrojoną w plastry, piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55-60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, najlepiej upiec wieczorem i do rana w chłodnym miejscu studzić - bardzo smaczna odmiana szarlotki tzn. z nadzieniem śliwkowo-budyniowym, jest bardzo aromatyczna z chrupiącym ciastem.........SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Wygląda bardzo apetycznie, dzięki za przepis :) :)
Polecam, bardzo smaczne ciasto..
Prześlij komentarz