Składniki:
brukiew 2 sztuki mniejsze,
ziemniaki 8 sztuk większe,
cebula 3 sztuki,
ząbki czosnku 4 sztuki,
jajka 2 sztuki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
majeranek 2 łyżki,
sól 1,5 łyżeczki,
mąka pszenna 2 łyżki,
tarta bułka 2 łyżki,
smalec gęsi lub wieprzowy do smażenia - ile potrzeba
śledzie matiasy 4 sztuki, duże,
cebula 1 sztuka,
cukier 1 łyżka,
ocet 3/4 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
śmietana gęsta 12% 330 gram
W robocie (babcia tarła na tarce) zetrzeć na tarczy do ziemniaków jako pierwsze: brukiew, cebule, czosnek.
Do drugiej miski zetrzeć ziemniaki, wsypać je na drobne sito i zostawić do odcieknięcia soku.
Do startej brukwi dodać jajka "M", sól, pieprz, majeranek, ziemniaki niech dobrze odciekną.
Wodę z ziemniaków delikatnie wylać i osad mąki ziemniaczanej dodać do brukwi z ziemniakami.
Do masy dodać mąkę pszenną, tartą bułkę, wymieszać wszystko, Na gorącym smalcu z gęsi smażyć nie duże, nie grube placki na rumiano z każdej strony.
Śledzie w oleju pokroić drobno w kostkę, cebulę drobno pokroić, wsypać do miski, dodać cukier, pieprz, ocet, wymieszać, wlać śmietanę i wymieszać - takie placki z brukwi i ziemniaków to historia mojej babci, w czasie wojny i po wojnie na Kaszubach było biednie, takie placki ze śledziem w śmietanie były na Wigilijną kolację, było smacznie i sycąco, zrobiłam tak jak moja babcia opowiadała........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz