Składniki:
udka kurczaka 6 sztuk większe,
olej rzepakowy 100 gram,
cebula 7 sztuk,
czosnek 1 główka,
tymianek 2 łyżki,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżka,
papryka słodka 3 łyżki,
woda 2 szklanki
Udka kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, wsypać do brytfanki posmarowanej olejem pokrojone cebule, ułożyć udka.
Udka posypać tymiankiem, pieprzem mielonym czarnym, kucharkiem, posypać obficie papryką słodką, dodać ząbki czosnku.
Brytfankę przykryć pokrywką, piec w nagrzanym piekarniku na 220 C, grzanie góra/dół około 40 minut, w połowie pieczenia wlać wodę i przykryć, sprawdzić czy udka są upieczone.
Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa - udka kurczaka w cebuli z czosnkiem pieczone w brytfance w piekarniku są bardzo soczyste, kruche, aromatyczne........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz