Składniki:
drożdże 5 dag,
mleko letnie 1,5 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
masło stopione 10 dag,
mąka tortowa 60 dag,
sól 1 szczypta,
jajka 3 sztuki "L",
masa migdałowa baton 200 gram,
truskawki 50 dag,
cukier puder - ile potrzeba
Drożdże wkruszyć do misy robota, wlać letnie mleko, wbić jajka, wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, stopione letnie masło i wszystko hakiem robota wyrabiać z 10 minut, misę robota nakryć talerzem i zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, wyrośnięte ciasto parę razy wyrobić łyżką i wyłożyć do formy.
Masę migdałową pokroić na plasterki i rozłożyć na cieście, na masie rozłożyć połówki truskawek jeśli są duże.
Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 55 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - placek drożdżowy z masą migdałową i truskawkami jest bardzo aromatyczny, masa migdałowa bardzo smakuje z truskawkami...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz