Składniki:
mąka tortowa 3 szklanki,
jajka 2 sztuki "L",
aromat arakowy 1 kropla,
cukier 2 łyżki,
sól 1 szczypta,
mleko 1 litr +-,
woda gazowana 1 szklanka,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
jabłka 2 sztuki duże,
truskawki 50 dag,
cukier puder 2 łyżki,
śmietana 12% 330 gram,
cukier puder do posypania
Mąkę przesianą , mleko, budyń, cukier, sól, aromat arakowy, wodę gazowaną rózgą dobrze wymieszać na gładkie ciasto, powinno być nie za gęste dość lejące.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce "plasterki" do ogórków, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać, odstawić na 30 minut.
Na gorącym oleju rzepakowym smażyć placuszki na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy.
Umyte truskawki z cukrem pudrem, śmietaną zmiksować blenderem, podawać do placuszków, posypać pudrem cukrem i polać musem przed jedzeniem na talerzyku - placuszki z budyniem z jabłuszkami są pyszne, delikatne, aromatyczne, z chrupiącą skórką, polane musem truskawkowym to raj smakowy na podniebieniu............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz