seler 1 średni,
pietruszka korzeń 2 sztuki,
marchew 4 sztuki średnie,
por 1 sztuka większy,
pieczarki 50 dag,
cukinia 1 sztuka większa,
papryka czerwona 2 sztuki,
ząbki czosnku 5 sztuk,
sok pomidorowy 1 litr,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
kostka rosołowa 1 sztuka,
papryka ostra 1 łyżeczka
Składniki do podsmażania dokładamy wg podanej kolejności: na gorący olej wsypać obrane i starte ( moje w robocie na tarczy do warzyw lub na tarce grubsze oczka) warzywa: marchew, seler, pietruszka, podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając.
Dodać pokrojony por, pokrojone pieczarki, wymieszać, podsmażać z 10 minut.
Dodać pokrojone: cukinię, paprykę, ząbki czosnku posiekane, podsmażać z 5 minut.
Wlać sok pomidorowy, dodać pieprz ziołowy, kostkę rosołową, paprykę ostrą i dusić po zagotowaniu z 10 minut, parę razy zamieszać - pyszny, lekki a zarazem sycący gulasz warzywny z pieczarkami, smakuje doskonale z ryżem, makaronem, pieczywem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz