karkówka bez kości 1 kg,
smalec 2 łyżki,
mąka pszenna 1/2 szklanki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 1 sztuka,
kostka rosołowa 2 sztuki,
cebula 1 sztuka,
pieczarki 10 sztuk,
ogórki kiszone 3 sztuki,
woda 4 szklanki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
śmietana słodka 200 ml,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 1 szklanka
Na smalcu w garnku pokrojoną w kostkę karkówkę obsypaną mąka zrumienić z kostkami rosołowymi, zielem angielskim, liściem laurowym.
Dodać pokrojoną cebule i wymieszać, podsmażać z 4 minuty mieszając.
Dodać pokrojone pieczarki i podsmażać na większym ogniu mieszając z 4 minuty.
Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone, wymieszać.
Wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, dodać pieprz ziołowy, papryki.
Śmietanę, mąkę, wodę wymieszać i wlać do gulaszu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu - gulasz z karkówki jest pysznym daniem obiadowym czy kolacyjnym, po dodaniu różnych dodatków nabiera smaku i aromatu, smakuje z ziemniakami,kaszami,kluskami,pieczywem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz