kasza jęczmienna drobna 1 szklanka,
kasza pęczak 1 szklanka,
ziemniaki 7 sztuk,
warzywa mrożone mieszanka węgierska 1 opakowanie,
woda 3 litry,
kucharek 2 łyżki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kiszona kapusta 70 dag,
woda 1 litr,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
słonina wędzona 20 dag,
cebula 1 sztuka,
mąka pszenna 2 łyżki,
natka pietruszki 1 pęczek
Warzywa mrożone mieszanka węgierska wsypać do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki, wsypać kaszę jęczmienną pęczak i drobną, gotować z 20 minut.
Kiszoną kapustę ugotować osobno w szybkowarze z zielem angielskim, liściem laurowym, po zasyczeniu pary gotować 20 minut.
Do warzyw i kaszy wlać ugotowaną kapustę, dodać przyprawy.
Wędzoną słoninę pokroić i usmażyć razem z cebulą, wsypać mąkę i zrobić złocistą zasmażkę, dodać do gotującej się zupy i wymieszać, krótko zagotować, dodać natkę zielonej pietruszki - pyszna zupa na chłodne, zimowe dni: kapuśniak z kiszonej kapusty z kaszą jęczmienną, papryką jest aromatyczny, sycący, rozgrzewający...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz