ziemniaki ugotowane 1 kg,
twaróg półtłusty 50 dag,
mąka tortowa +- 50 dag,
jajka 2 sztuki,
śliwki +- 50 dag,
cukier - ile potrzeba,
woda wrząca 4 litry + sól 2 łyżeczki + olej rzepakowy 1 łyżka,
śmietana gęsta 400 ml
śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki
ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski
do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące
ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić na porcje, rozpłaszczać na dłoni, nakładać śliwki, posypać cukrem, formować kulki aby nie było widać śliwki, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli
do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu
cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem - bardzo łatwe, szybkie, proste i najsmaczniejsze knedle z ziemniaków i twarogu, nadziewać można owocami jakie się lubi.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz