Składniki:
golonka wieprzowa 1 kg,
nóżki wieprzowe 4 sztuki,
włoszczyzna 1 pęczek,
cebula 2 sztuki,
ziele angielskie 6 sztuk,
liście laurowe 4 sztuki,
pieprz czarny ziarnistu 10 sztuk,
kucharek 2 łyżki,
woda 3 litry,
ocet winny 1 łyżka
oczyszczone nóżki, golonkę włożyć do szybkowara
"polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka,pieprz czarny ziarnisty, obraną włoszczyznę, cebulę, wlać wodę, po zasyczeniu pary gotować na srednim ogniu 100 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
wystudzone mięso wyjąć na talerz, dokładnie obrać z kości, chrząstek, ostrym nożem posiekać na desce, wkładać do garnka
dodać pokrojone drobno marchewki, kawałek selera, pietruszkę, wlać wywar, doprawić pieprzem mielonym, przyprawą w płynie, octem winnym i krótko zagotować
galaretkę nalewać do miseczek czy innych pojemniczków, można również do słoiczków i zapasteryzować
wywar jeśli zostanie można zamrozić np. do zupy fasolowej,grochowej, ja użyłam do bigosu - galaretka z golonki i nóżek wieprzowych jest smaczna,bez żelatyny, często takie galaretki jemy ze względu na naturalny kolagen, szybkowar skraca czas gotowania co najmniej o 50%, wywar jest klarowny, nie mętny..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz