Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 50 dag,
żółtka 5 sztuk,
olej rzepakowy 2 łyżki,
masło 10 dag,
sól - szczypta,
mleko ciepłe 1,5 szklanki,
aromat rumowy 5 kropli,
rodzynki 1 szklanka,
cukier puder - ile potrzeba
w misie robota rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru i mąki, 1/2 szklanki mleka, przykryć talerzem i odstawić na 20 minut do podrośnięcia, następnie wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i hakiem robota wyrabiać, w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko, ciasto wyrabiać z 5 minut
następnie wlać stopione i wystudzone masło z olejem, aromat rumowy, ciasto wyrabiać z 4 minuty, na koniec wsypać rodzynki, posypać ciasto mąką, nakryć talerzem i zostawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia
niska forma silikonowa 28 cm, wilgotną dłonią porcje ciasta kulkować i układać w formie
zostawić na 30 minut do podrośnięcia, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formie zostawić do wystudzenia
przed podaniem posypać pudrem cukrem - drożdżówka jest lekka, puszysta, wilgotna, aromatyczna i pysznie smakuje...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz