Składniki:
TARTA: mąka tortowa 250 gram
cukier 70 gram,
margaryna Kasia 250 gram
KREM CYTRYNOWY: żółtka 3 sztuki,
cukier 1 szklanka,
cytryny 2 sztuki,
śmietana kremówka 30% 250 ml
SYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek,
cytryna 1 sztuka,
cukier 3 łyżki
Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej przy pomocy siekacza do kruchego ciasta, dwie foremki 26 cm i 15 cm, ciasto zaraz po wyrobieniu przełożyć do foremek, mocno przyklepać do dna i rantu, schować do lodówki na 1 godzinę
ciasta ponakłuwać widelcem, nakryć folią i wysypać np. kaszą owsianą lub grochem, użyłam kaszy owsianej, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180C, grzanie góra/dół, podpiec tarty 15 minut
Krem: jajka z cukrem mikserem ubić do białości, osobno ubić na sztywno zimną śmietanę 30%, sparzone cytryny zetrzeć skórki do masy jajecznej, wlać sok z tych dwóch cytryn, masę przelać do ubitej śmietany i łyżką delikatnie połączyć składniki
wylać krem na tarty i piec dalej w 180C 25 minut, wyjąć z piekarnika, wystudzić
Syrop: sparzoną cytrynę pokroić na cienkie plasterki ze skórką, usunąć pestki, włożyć do garnuszka, wsypać cukier, wlać wodę i gotować 5 minut, cytryny wyjąć i ułożyć na tartach, syrop gotować jeszcze 5 minut do odparowania wody, gęstym syropem posmarować tarty, schować do lodówki - tarta jest krucha i dobrze smakuje z kremem cytrynowym...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz