Składniki:
łopatka bez kości 1,5 kg,
    
    kucharek 1 łyżka,
    
    czosnek niedźwiedzi  1 łyżka,
   
    pieprz czarny mielony 1  łyżeczka,
    
    papryka słodka mielona 1 łyżeczka,
    
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
    
    smalec 1 łyżka,
    
    ziele angielskie 5 sztuk,
    
    liście laurowe 2 sztuki,
 
    cebula 5 sztuk,
    
    woda 1,5 szklanki,
    
    przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka 
porcję łopatki tak rozkroić aby powstał jeden duży płat mięsa, posypać przyprawami: pieprz, papryka, kucharek, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy
zwinąć mocno mięso na roladę, obwiązać nicią, w szybkowarze na gorącym smalcu obsmażyć z każdej strony na rumiano, wsypać ziele angielskie i liście laurowe
na boczek wsypać pokrojone cebule, wlać wodę z przyprawą w płynie
zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary na mniejszym ogniu gotować 50-60 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, mięso wyjąć na talerz do wystudzenia, z zimnego usunąć nici, cebulę z wywarem wystudzić i będzie smaczna galaretka jako dodatek - mięso jest aromatyczne, kruche, delikatne i do pieczywa najlepsze............SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz