Składniki:
masło 250 gram,
twaróg 1 kg/wiaderko,
cukier 3/4 szklanki,
jajka 3 sztuki "L",
budyń śmietankowy 2 opakowania,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
mleko 3/4 szklanki,
skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram,
herbatniki 400 gram/jasne i ciemne,
galaretka gruszkowa 1 opakowanie,
czekolada starta 100 gram
masło w garnku stopić i wystudzić - w misce mikserem dobrze połączyć składniki: jajka, twaróg wiaderko president, cukier, skórka kandyzowana
do wystudzonego masła wlać masę sernikową i mikserem rózgą połączyć składniki, gotować na średnim ogniu mieszając
budynie z mąką ziemniaczaną rozmieszać w mleku i wlać do gotującego się sernika, mieszać do zagęstnienia sernika i zdjąć garnek z ognia
forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie i bokach poukładać jasne herbatniki i wyłożyć połowę masy sernikowej, wygładzić wierzch
na wierzchu poukładać herbatniki ciemne delikatnie przyciskając do sernika
na herbatniki wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać wierzch i poukładać herbatniki jasne i ciemne, schować do lodówki
galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i gdy zacznie tężeć wyłożyć na herbatniki, posypać startą czekoladą gorzką, schować do lodówki najlepiej na całą noc, wyjąć z formy sernik z papierem i go usunąć na talerzu - sernik gotowany zrobiłam pierwszy raz i jest przepyszny.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz