Składniki:
mąka 3 szklanki,
maślanka 1/2 litra,
woda gazowana 1/2 litra,
jajka 2 sztuki,
cukier 1 łyżka,
sól 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 3 łyżki,
dżem porzeczkowy - ile potrzeba,
serek homogenizowany waniliowy 500 ml
mąkę, cukier, sól, maślankę, wodę gazowaną, olej zmiksować na dość lejące ciasto, jeśli trzeba to dolać do ciasta ciut maślanki, odstawić na 30 minut
patelnia naleśnikarka 22 cm, przed rozgrzaniem posmarować cienko patelnię olejem, tylko raz wystarczy, na bardzo rozgrzaną patelnię wlać z chochelki porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki z obu stron
na każdym naleśniku rozsmarować porcję serka homogenizowanego z dżemem porzeczkowo-jabłkowym, mam dżem swojej roboty i jest u mnie w przepisach, posmarowany naleśnik złożyć na kwadraty
naleśniki nam smakują z kawą zbożową z mlekiem.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz