Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka tortowa 1 szklanka,
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
skórka z cytryny 2 łyżki,
sok z cytryny 1 łyżka,
mleko 100 ml,
masło lub margaryna 20 dag/miękka,
rodzynki 1 szklanka,
lukier biały - w opisie
do pojemnika wsypać mąkę z proszkiem przesianą, dodać cukier, startą skórkę i sok z cytryny, wlać melko, dać miękką margarynę i mikserem wszystko utrzeć z 5 minut na dużych obrotach
na koniec wsypać sparzone rodzynki odsączone na sitku z wody i mikserem wmieszać w masę
forma do babki falista 21 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką - do formy przełożyć ciasto, wyrównac wierzch, piekarnik elektryczny nagrzany na 170 C, piec 15 minut i naciąć nożem krzyż (dla odpowietrzenia), dalej piec 30-35 minut do suchego patyczka, babke wystudzić, nakryć talerzem i zdjąć formę z babki, polać rzadkim lukrem: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny z ciut śmietaną - babka jest szybka, łatwa, wilgotna, smaczna.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz