Składniki:
jajka 3 sztuki "L",
masło lub margaryna 12,5 dag,
cukier 3/4 szklanki,
aromat waniliowy 2 krople,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
bułka tarta - ile potrzeba,
truskawki 1/2 kg,
polewa czekoladowa - w opisie,
kolorowa posypka - ile potrzeba
jajka, margarynę miękką, cukier, aromat mikserem ucierać z 3-4 minuty na dużych obrotach, wsypać przesianą mąkę z proszkiem i tylko połączyć mikserem składniki na dość gęste ciasto
keksówka 25 cm wysmarowana tłuszczem, posypana tartą bułką, w blaszce rozsmarować ciasto, wierzch ciasta posypać cienko tartą bułką
na cieście poukładać umyte, osuszone truskawki delikatnie wciskać w ciasto
piekarnik elektryczny nagrzany na 200 C, grzanie góra/dól, piec ciasto z 45-55 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy jak będzie zimne
czekolada mleczna 100 gram, 2 łyżki gęstej śmietany 18 %, czekoladę połamać do miski na garnku z wrzącą wodą, dodać śmietanę i mieszać składniki do stopienia czekolady, dzięki śmietanie polewa jest delikatniejsza i nie pęka, polewą polać ciasto i posypać kolorową posypką - ciasto jest pyszne i i można je piec z różnymi owocami...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz