Składniki:
flądra 4 sztuki/większe,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka,
sok z cytryny 1 łyżka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka
flądry oczyścić: usunąć głowy,, wnętrzności, oskrobać, odciąć ogony i dobrze flądry opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym
olej rzepakowy wymieszać z podanymi składnikami w misce, włożyć flądry do marynaty, wymieszać i schować przykryte do lodówki na 3 godziny
blaszka wyłożona papierem do pieczenia, na blaszce ułożyć flądry z marynatą, włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 30 minut, następnie na termoobiegu z 10 minut w 160 C, jeśli flądry są mniejsze to skrócić czas pieczenia
flądry są soczyste, aromatyczne...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz