CIASTO KRUSZONKOWE:
jajka 3 sztuki,
masło lub margaryna 15 dag/zimne,
cukier 1/2 szklanki,
wiórki kokosowe 2 łyżki,
kakao 3 łyżki,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
SERNIK:
jajka 5 sztuk,
cukier 3/4 szklanki,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki,
twaróg zmielony 1 kg/wiaderko,
wiśnie z kompotu 1 szklanka
poza margaryną do ciasta wszystkie składniki temperatura pokojowa - zimną margarynę, jajka, cukier, wiórki kokosowe, kakao, mąkę z proszkiem przesianą utrzeć mikserem na ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować do lodówki
w robocie utrzeć do białości żółtka z cukrem (z 5 minut na dużych obrotach), dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka, odsączne z kompotu wiśnie bez pestek, zmiksować krótko do połączenia składników
tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i tartą bułką obsypane - na dno blaszki dać 3/4 ciasta kruszonkowego, przygnieść np. denkiem szklanki do dna, wlać sernik, na wierzch rozsypać resztę kruszonki
piekarnik 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec z 55 minut, następnie na termoobiegu 150 C 10 minut, sernik z blaszki wyjąć jak będzie dobrze wystudzony - sernik jest delikatny, aksamitny, aromatyczny, pyszny................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz