Składniki:
szynka 60 dag,
jajka 1 sztuka,
cebula czerwona 1 sztuka,
bułka namoczona w mleku 1 sztuka,
papryka słodka mielona 1 łyżka,
papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki,
kucharek 1 łyżka,
bułka tarta 1/2 szklanki,
ser 1 opakowanie/lazur,
mąka pszenna - ile potrzeba,
olej rzepakowy - ile potrzeba
szynkę świeżą zmielić do miski na sitku do mielonego mięsa,
dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, jajko, papryki, kucharka, tartą bułkę, bułkę odciśniętą z mleka
wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę, ser lazur trójkąt pokroić na większe kawałki
mięsa mielonego wziąć porcję na dłoń, rozpłaszczyć, włożyć ser lazur i uformować nieco podłużne kotlety, mi wyszło 8 sztuk, obsypać mąką pszenną
na mocno rozgrzanym oleju smażyć na rumiano z każdej strony, następnie nakryć pokrywką lub talerzem patelnię i na małym ogniu dusić z 5 minut -
kotlety są soczyste, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz