Składniki:
filet z dorsza 1 kg,
jajka 2 sztuki "XL",
olej rzepakowy 1 łyżeczka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
sok z cytryny 1 łyżka,
bułka tarta 1 szklanka,
orzechy włoskie 3/4 szklanki/zmielone,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
ziemniaki ugotowane 1/2 kg,
surówka - jaką lubisz
umyte i osouszone z wody filety dorsza posypac kucharkiem pieprzem sokiem z cytryny, jajka z łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma) dobrze rozbełtać widelcem, bułkę tartą wymieszać z orzechami mielonymi
filety obtaczać w jajku, w bułce i na bardzo gorącym oleju smazyć na rumiano z każdej strony
ugotowane ziemniaki utłuc z 2 łyżkami gęstej śmietany, posiekanym koperkiem z pietruszką
kapustę kiszoną 50 dag wymieszać z jedną pokrojoną cebulą, do smaku cukrem pieprzem, olejem, zieleniną, filety podać z ziemniakami, surówką - filety w panierce z orzechami maja aromatyczny smak i bardzo smakują..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz