Składniki:
żeberka wędzone 50 dag,
woda 3 litry,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
ziemniaki 1 kg,
ziele angielskie 4 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
przyprawa makaron z grzybami mun Royal Brand 3 dag,
kucharek 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
śmietana gęsta 1/2 szklanki,
mąka pszenna 3 łyżki,
woda 1 szklanka,
natka pietruszki 1 pęczek,
przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku
zamiast do makaronu przyprawy użyłam do zupy, zamiana smakowita - suszone grzyby mun zalać letnią wodą i moczyć z 1 godzinę, żeberka wędzone zagotować, zebrać pianę cedzakiem, ugotować do miękkości z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, miękkie żeberka wyjąć na talerz i obrać mięsko
do wywaru wsypać rozdrobnioną włoszczyznę w rozdrabniaczu, dodać pokrojone ziemniaki, dodać namoczone suszone grzyby mun razem z wodą, w której się moczyły, kucharka
gotować do miękkości ziemniaków, wsypać mięsko z żeberek, zagęścić śmietaną, mąką wymieszaną z wodą
do smaku dodać pieprz mielony, przyprawę w płynie, wsypać natkę pietruszki - zupa jest syta, aromatyczna, smaczna................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz