Składniki:
jajka 4 sztuki,
masło lub margaryna 15 dag,
cukier 3/4 szklanki,
orzechy włoskie 200 gram,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
skórka pomarańczowa 1 sztuka,
śliwki 50 dag,
kisiel wiśniowy 1 opakowanie,
cukier puder - ile potrzeba
o temperaturze pokojowej do misy robota wsypać cukier, orzechy włoskie mielone, miękką margarynę, jajka, mąkę przesianą z proszkiem, ucierać ciasto z 5 minut
silikonowa niska forma do tarty 24 cm - do formy włożyć 3/4 ciasta i łyżką roprowadzić po formie, śliwki bez pestek wymieszać z kisielem i poukładać na cieście ciasno
do reszty ciasta dodać startą skórkę z pomarańczy i wymieszać dokładnie łyżką
z ciasta formować wałki i spłaszczone kłaść na śliwkach lekko je dociskając do śliwek
piec w 200 C około 45-50 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjąć z formy jak będzie dobrze wystudzone-zimne, posypać pudrem cukrem - ciasto jest przepyszne i warte zrobienia i zjedzenia...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz