Składniki:
jajka 3 sztuki "L",
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mleko 1 szklanka,
cukier 3/4 szklanki,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
kakao 1,5 łyżki,
mąka tortowa 2,5-3 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
czekolada gorzka 100 gram,
śmietana 200 ml,
cukier puder 1 łyżka,
czekolada starta 50 gram
składniki na ciasto o temperaturze pokojowej - śmietana do ubicia bardzo zimna
jajka, mleko, cukier, kakao, olej, mąka z proszkiem i sodą, przyprawa do piernika mikserem wyrabiać z 5 minut na większych obrotach
do foremek można włożyć papierowe papilotki, do każdej łyżką nałożyć prawie do pełna ciasta, powkładać po kostce gorzkiej czekolady
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół - babeczki piec z 35 minut, do suchego patyczka, dobrze je wystudzić
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nakładać na babeczki, posypać startą czekoladą gorzką - babeczki są aromatyczne, wilgotne, smaczne................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz