Składniki:
CIASTO KRUSZONKOWE:
jajka 2 sztuka,
masło lub margaryna 15 dag/zimne,
mąka tortowa 25 dag,
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki,
cukier 3/4 szklanki,
orzechy włoskie 10 dag/mielone
SERNIK:
jajka 5 sztuk,
cukier 3/4 szklanki,
skórka pomarańczowa 3 łyżki,
olej rzepakowy 3 łyżki,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
kasza manna 1 łyżka,
twaróg 1 kg/wiaderko,
kakao 2 łyżki,
cukier puder - ile potrzeba
z podanych składników w tym zimna margaryna i orzechy zmielone mikserem utrzeć ciasto o konsystencji drobnej kruszonki, schować do lodówki na godzinę
forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia - na dnie rozłożyć ciasto, można denkiem szklanki przyklepać, w 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 15 minut
żółtka, cukier, skórkę pomarańczową utrzeć mikserem na puch z 5 minut, im lepiej ubite żółtka tym sernik jest delikatniejszy i puszysty
dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną, olej i mikserem tylko połączyć składniki bez długiego miksowania
3/4 białej masy odłożyć do osobnego pojemnika, do pozostałej części masy wsypać kakao i wymieszać, białka ubić na sztywno i również dać 3/4 do białej masy i resztę do kakao, wymieszać
na podpieczony spód wyłożyć białą masę, na wierzch rozłożyć ciemną masę, piec dalej około 50-60 minut do suchego patyczka, sernik wyjąć z blachy jak będzie dobrze zimny, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest puszysty, delikatny, aromatyczny i szybko sie zjada.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz