Składniki:
cukier 1 szklanka,
jajka 3 sztuki,
masło lub margaryna 12,5 dag,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
soda oczyszczona 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
przyprawa do piernika 1 opakowanie,
kakao 2 łyżki,
jabłka 3 sztuki/starte,
mleko 1 szklanka,
marcepan 150 gram,
polewa czekoladowa 1 opakowanie/biała,
do ozdoby: 1 opakowanie/czekoladki
stopioną i wystudzoną margarynę wlać do miski, dodać mąkę, jajka, mleko, sodę z proszkiem, kakako z przyprawą do piernika, cukier, starte jabłka na grubszych oczkach tarki i mikserem z 3-4 minuty miksować na większych obrotach
foremka babkowa 22 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, wlać ciasto do formy
marcepan pokroić na kawałeczki i powkładać do ciasta
piec w 180 C około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę wyłożyć na talerz
opakowanie polewy czekoladowej białej rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietany gęstej, polewa będzie lśniąca i nie pęka, polać babkę polewą i przystroić ozdbną czekoladką - babka jest wilgotna, aromatyczna...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz