Składniki:
drożdże 30 gram,
woda letnia 250 ml,
cukier 1 łyżeczka,
sól 1,5 łyżeczki,
olej rzepakowy 2 łyżki,
mąka pszenna typ 1850 1 szklanka,
mąka pszenna typ 650 3 szklanki,
ziarna sezamu 5 dag,
otręby owsiane 2 łyżki
drożdże wkruszyć do misy robota, wlać z 1/4 szklanki ciepłej wody, wsypać obie mąki po 1 łyżce ciut cukru i krótko wymieszać, zostawić na 30 minut do podrosnięcia zaczynu
wsypać resztę mąki, sól, olej, wlać resztę wody i wyrabiać z 10 minut, zostawić w misie do wyrośnięcia na 1 godzinę
do wyrośniętego ciasta wsypać ziarna sezamu i ponownie z 2 minuty wyrabiać ciasto
keksówka 25x12 cm, posmarować olejem i posypać zmielonymi otrębami pszennymi - ciasto przełożyć do formy i wierzch też posypać otrębami
piec w 200 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, chleb wyjąć z blaszki wystudzić na kratce - jest smacznie chrupiący z nutą smaku sezamu.......................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz