Składniki:
łopatka bez kości 35 dag/mielona,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
cebula 1 mniejsza,
pieczarki 6 mniejsze,
bułka tarta 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
jajka 1 sztuka/M,
natka pietruszki 2 łyżki,
pieczywo pszenne - ile potrzeba
SOS JOGURTOWY:
jogurt grecki 200 ml,
szczypiorek 1 łyżka,
koperek 1 łyżka,
sól czosnkowa 1/2 łyżeczki
mieloną łopatkę dokładnie wyrobić z jajkiem, tartą bułką, olejem, pieprzem, kucharkiem, posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, natką pietruszki i schować do lodówki na 1 godzinę, aby zamarynowały się smaki w mięsie
mieloną łopatkę dokładnie wyrobić z jajkiem, tartą bułką, olejem, pieprzem, kucharkiem, posiekaną cebulą, pokrojonymi pieczarkami, natką pietruszki i schować do lodówki na 1 godzinę, aby zamarynowały się smaki w mięsie
suchą patelnię grillową mocno rozgrzać i kłaść porcje kotletów o 1,5 cm grubości
kotlety z każdej strony grillować po 4 minuty, następnie przykryć pokrywką i grillować z 5 minut na średnim ogniu, gotowe przełożyć na talerz, teraz na ruszt położyć kromki bułki paryskiej na 3 minuty z każdej strony na większym ogniu
jogurt wymieszać z koperkiem, szczypiorkiem, solą czosnkową do smaku - na kromce bułki położyć kotleta, nałożyć sporą porcję sosu i przykryć drugą kromką - kotlety są smaczne z sosem i z paryską na kolację.................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz