Składniki:
jajka 4 sztuki/M,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
jogurt naturalny 250 ml,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
cukier 1/2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
banan 1 większy,
dżem malinowy 10 łyżeczek,
polewa: - opisie,
wiórki kokosowe - ile potrzeba
mąkę przesiać z proszkiem, sodą do miski, wbić jajka, użyłam M, L wystarczą 3 sztuki wsypać cukier i mikserem wszystko utrzeć do połączenia składników
wlać olej, jogurt naturalny i mikserem połączyć krótko składniki na dość gęste ciasto
do foremek włożyć papilotki 12 sztuk, na dno położyć grubsze plastry banana, 1 łyżkę ciasta
nałożyć do foremek dżem malinowy po 1 łyżeczce i nakryć łyżką ciasta
piec w 190 C około 25-30 minut, babeczki wystudzić
LUKIER: 1 łyżka dżemu malinowego, 2 łyżki cukru pudru, z 3/4 łyżeczki soku z cytryny, wszystko dobrze wymieszać i łyżeczką polać babeczki, posypać mokre wiórkami kokosowymi, zostawić do zastygnięcia - babeczki są smaczne i na deser i na 2-gie śniadanie....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz