Składniki:
SPÓD Z PŁATKÓW OWSIANYCH:
płatki owsiane 2 szklanki,
mąka pszenna 1 szklanka,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
cukier 2 łyżki,
jajka 1 sztuka, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
SERNIK:
jajka 4 sztuki,
cukier 1 szklanka,
aromat migdałowy 4 krople,
twaróg zmielony 1 wiaderko,
morele suszone 10 dag,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
kasza manna 1 łyżka
wszystkie składniki na spód wymieszać łyżką z masłem roztopionym, tortownica 20 cm, dno wyłożyć papierem i dać płatki owsiane, dobrze je przyklepać do dna blaszki i podpiec 15 minut w 200C
żółtka ubić z cukrem, aromatem w robocie do białości, dodać porcjami twaróg z wiaderka i wszystko wymieszać na gładką masę
morele suszone pokroić na paseczki, wymieszać z budyniem, kaszą manną i wsypać do sernika, wymieszać z 1 minutę
z białek ubić na sztywno pianę i dać do sernika, delikatnie wymieszać z sernikiem
sernik przełożyć na podpieczony spód
piec dalej w 200C około 50 minut, sernik wyjąć z blaszki jak będzie wystygnięty - sernik jest pyszny a spód chrupiący jak batoniki z płatków.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz