Składniki:
CIASTO KRUCHE:
masło 125 gram,
cukier 125 gram,
jajka 1 sztuka,
sól - szczypta,
skórka z cytryny 1 łyżeczka,
mąka pszenna 250 gram,
proszek do pieczenia - szczypta
DODATKI:
jogurt owocowy 380 ml,
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie,
truskawki 500 gram,
galaretka truskawkowa 2 opakowania,
śmietana 30 % 200 ml,
cukier puder 2 łyżki
składniki na ciasto kruche zrobić w robocie, mieszać około 1 minuty na zakresie 1 - następnie na zakresie 2 3-4 minuty, ciasto zawinąć do woreczka i do lodówki na godzinę
forma silikonowa 22 cm do tarty - ciastem wylepić formę i piec w 200C około 35-40 minut - wystudzone ciasto przełożyć do tortownicy
galaretkę brzoskwiniową wymieszać w 1/2 szklanki gorącej wody i wlać do zimnego jogurtu brzoskwiniowego, wymieszać i dać na ciasto, schować do lodówki
galaretki truskawkowe rozmieszać w 750 ml gorącej wody i wsypać mrożone truskawki, galaretka szybciej stężeje a truskawki będą jędrne, tężejącą galaretkę dać na stężały jogurt i schować do lodówki do stężenia
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa z tylką i nanosić śmietanę na galaretkę
ciasto schować do lodówki na kilka godzin, jest bardzo orzeźwiające latem............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz