Składniki:
kalafior 1 średni,
marchew 2 sztuki,
jajka 1 sztuka,
bułka tarta 1 szklanka,
kucharek 1 łyżeczka,
koperek siekany 1/2 pęczka,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
kalafior różyczki, pokrojoną marchew ugotować w osolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito - wywar można wykorzystać do zupy jarzynowej
kalafior i marchew rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków i dodać pozostałe składniki /bez oleju/ i dobrze wymieszać
masa ma być zwarta, jeśli trzeba to dosypać odpowiednią ilość więcej tartej bułki i formować z 1,5 cm grubości kotlety
smażyć na rumiano na bardzo gorącym oleju i odkładać na ręcznik papierowy
te kotlety my lubimy najlepiej na zimno jako przegryzka z sosem tzatziki, keczupem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz