jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, cynamon 2 łyżeczki, marchew 3 szklanki, gruszki 4 większe, bita śmietana - w opisie, kakao do posypania - ile potrzeba
7 średnich marchwi obrać i rozdrobnić je w rozdrabniaczu lub zetrzeć na tarce na średnich oczkach
jajka "L", olej, cukry ubić mikserem z 4 minuty
wsypać mąkę, proszek, sodę, cynamon i mikserem utrzeć z 3 minuty
wsypać 3 kubki marchwi rozdrobnionej i mikserem z 1 minutę wymieszać składniki
tortownica 24cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i poukładać skórką na dół gruszki "klapsy" bez gniazd nasiennych
ciasto piec w 200C około 45 minut i wyjąć z blaszki zimne
BITA ŚMIETANA: 300ml zimnej 30% śmietany ubić z 2 łyżkami cukru pudru i śmietanfixem
zimne ciasto przekroić na połowę i nałożyć na blat ciasta 3/4 bitej śmietany i nakryć drugim blatem
resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać kakao, schować do lodówki na godzinę
ciasto jest wilgotne od soku z gruszek i przepyszne w takim połączeniu marchewki z gruszkami i śmietaną...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz