Składniki:
łopatka bez kości 1 kg,
mąka pszenna - ile potrzeba,smalec 2 łyżki ,
kurki 25 dag,
cebula 3 sztuki,
ząbki czosnku 4 sztuki,
papryczka chili 1 mała,
woda 1 litr,
kucharek 1 łyżka,
przyprawa w płynie - do smaku,
śmietana gęsta 2 łyżki,
koperek 1/2 pęczka,
ziemniaki ugotowane - ile potrzeba,
buraczki konserwowe - ile potrzeba
umytą i osuszoną z wody łopatkę pokroić na kawałeczki gulaszowe, obsypac mąką pszenną
na gorący smalec wsypać łopatkę i podsmażyć, wsypać umyte kurki i podsmażać z 15 minut mieszając co jakiś czas
pół papryczki chilli z pestkami, cebulę, czosnek obrać i pokroić, wsypać do mięsa i wymieszać, podsmażać z 10 minut
wlać wodę, wsypać kucharka, wymieszać i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa
kiedy mięso będzie już dobre dodać śmietanę 18% i gotować bez przykrycia z 5 minut, wsypać koperek i przyprawę w płynie do smaku
podać z ugotowanymi ziemniakami i konserwowanymi buraczkami wymieszanymi z cebulką.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz