Składniki:
botwinka 4 pęczki,
buraki czerwone 4 sztuki,
woda 5 litrów,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
kucharek SMAK WIOSNY 2 łyżki,
ocet jabłkowy 2 łyżki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
mąka pszenna 3 łyżki,
koperek 1 pęczek,
śmietana 18 proc - ile potrzeba,
jajka ugotowane na twardo 6 sztuk,
masło 1/4 kostki
liście botwinki z łodyżkami dobrze wypłukać, pokroić na kawałki większe i w garnku na maśle je poddusić
buraczki obrać i pokroić na plastry, dodać włoszczyznę opłukana i zalać wodą zagotować, gotować z 25 minut
dodać podduszoną na maśle botwinkę, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i gotować z 15 minut, na koniec dodać koperek
pałką blendera wszystko zmiksować i w trakcie miksowania wsypywać mąkę, zupę ponownie zagotować i zdjąć z ognia
podawać że śmietaną i jajkami posiekanymi........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz