Składniki:
łopatka bez kości 60 dag,
jajko 1 sztuka,
bułka namoczona w mleku 1 sztuka,
bułka tarta 1/2 szklanki,
boczek wędzony 15 dag,
cebula 1 sztuka,
ogórek kiszony 2 sztuki,
musztarda francuska 3 łyżeczki,
mąka pszenna - ile potrzeba,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
woda 4 szklanki,
kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka,
przyprawa w płynie - do smaku,
buraczki zasmażane - w opisie
mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała
wziąć porcję mięsa i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą
nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę
nakryć porcją mielonego i uformować razem z tej ilości mięsa takie 3 zrazy duże, w takich wiekszych łatwiej skleić nadzienie - można podac 2 porcje z jednego zraza
obsypane mąką podsmażyć na gorącym oleju, jeśli zostało nadzienie to wsypać je do rondla
wlać wodę, kostkę rosołową i pod przykryciem gotować z 30 minut na mniejszym ogniu
2 łyżki mąki wymieszać z wodą i zagęścić sos mieszając
BURACZKI:na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, wsypać 1/2 kg starte na grubszych oczkach tarki ugotowane buraczki, do smaku dać cukier, ocet winny, sól, pieprz i chwilę podsmażać mieszając, na koniec wsypać 1 łyżkę mąki i szybko wszystko wymieszać na małym ogniu
zrazy podać z buraczkami i kaszą gryczaną i sosem...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz