Składniki:
flądra 12 średnie,
przyprawa do ryb 1 opakowanie,
sok z cytryny 1 sztuka,
mąka pszenna - ile potrzeba,
olej rzepakowy - ile potrzeba
przyprawę do ryb dobrze wymieszać z sokiem z jednej dużej cytryny wyciśniętym
kupiłam świeżą flądrę od rybaków i poprosiłam o usunięcie czarnej skóry, biała została - jak masz wprawę to można samemu usunąć skórę nożem ostrym do filetowania
flądry oczyściłam z wnętrzności - usunęłam głowy, nożyczkami odcięłam płetwy, ogon i dobrze opłukałam
do marynaty dać flądry i dobrze je natrzeć, do lodówki na 3-4 godziny schować
obsypane mąką flądry kłaść na gorącym oleju białą skórą
smażyć flądry z każdej strony na rumiano i odkładać na ręcznik papierowy
takie flądry prosto z patelni lubimy zjeść z pieczywem.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz