Składniki:
jajka 2 sztuki,
cukier 10 dag,
masło lub margaryna 10 dag,
mleko 3,2% 1 szklanka,
sól - szczypta,
mąka pszenna 60 dag,
drożdże suche 1 opakowanie,
borówka amerykańska 50 dag,
kruszonka - w opisie
jajka, cukier, sól rozmieszać hakiem w robocie, palmę stopić i wlać do niej zimne mleko i można od razu wlać letnie do jajek mieszając hakiem
wsypać mąkę, suche drożdże i z 10 minut mieszać ciasto hakiem, nakryć misę ręcznikiem kuchennym i zostawić na 1 godzinę
ciasto jeszcze kilka razy przemieszać hakiem i włożyć do tortownicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem
wsypać opłukane borówki na ciasto
KRUSZONKA: 10 dag masła, 10 dag mąki, 10 dag cukru, 2 łyżki wiórek kokosowych wyrobić palcami na kruszonkę i posypać borówki
ciasto piec w 200C około 40 minut i w blaszce zostawić do wystudzenia
ciasto jest bardzo smaczne i polecam do upieczenia............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz