Składniki:
fasola Jaś 1/2 kg,
woda 3 litry,
ziele angielskie 5 sztuk,
liście laurowe 2 sztuki,
cukier 2 łyżki,
kiełbasa wiejska 6 sztuk,
cebula 1 sztuka,
smalec 1 łyżka,
ząbki czosnku 4 sztuki,
koncentrat pomidorowy 200 gram,
kucharek - do smaku,
pieprz czarny mielony - do smaku,
majeranek 2 łyżki,
mięso wieprzowe 30 dag
fasolę jasia zalać na całą noc zimną wodą i przed gotowaniem wodę tę odlać
fasolę w garnku zalać odpowiednią ilością wody, po zagotowaniu zebrać cedzakiem pianę-szumy i następnie dać cukier, liście, ziele, pokrojone mięso łopatki i gotować z 1 godzinę, potem dodać 2 pokrojone kiełbasy wiejskie na większe kawałki i gotować jeszcze z 40 minut
na smalcu zrumienić pokrojoną w kostkę kiełbasę, dodać cebulę, czosnek
dodać do kiełbasy koncentrat pomidorowy i mieszając podsmażyć z 2 minuty
przełożyć wszystko do fasoli i zagotować
do smaku doprawić kucharkiem, pieprzem majerankiem, gotować z 5 minut i zdjąć garnek z ognia - fasolka jest najlepsza do jedzenia podgrzana na drugi dzień i podana z bułką............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz