Składniki:
jajka 4 sztuki,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
cukier 1/2 szklanki,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
masa makowa 1/2 puszki,
cukier puder - ile potrzeba
całe jajka "L", miękka palma, cukier utrzeć w robocie z 5 minut - masa będzie grudkowata ale to mat być
wsypać make z proszkiem i utrzeć ze 2 minuty na gęste ciasto
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować palmą i dać do blaszki połowę ciasta
na ciasto rozsmarować połowę z puszki masy makowej, na mak dać resztę ciasta
piec w 200C około 40-45 minut i ciasto wyjąć z blaszki jak będzie wystudzone - posypać pudrem cukrem
ciasto jest wilgotne i smacznie makowe............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz