Składniki:
mięso mielone wieprzowe 1/2 kg,
jajka 1 sztuka,
pieczarki 4 sztuki,
cebula 1 mała,ząbki czosnku 3 sztuki,
bułka namoczona w mleku 1 sztuka,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżeczki,
bułka tarta 2 łyżki,
olej rzepakowy - ile potrzeba
SOS:
pomidory 4 duże,
ząbki czosnku 1 sztuka,
woda 4 szklanki,
przyprawa w płynie - do smaku,
koperek siekany 1/2 pęczka
bułkę namoczyć w mleku i dobrze ją z mleka odcisnąć - czosnku ząbki utrzeć z solą na miazgę w moździerzu
dodać do łopatki mielonej i dobrze wyrobić z jajkiem, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą, pokrojonymi drobno pieczarkami, jeśli masa jest za luźna to dodać tartej bułki
masę dobrze wyrobioną odstawić do lodówki na 30 minut do lodówki
formować kotlety mielone i smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju
pomidory zmiksować w rozdrabniaczu całe razem ze skórką i ząbkami czosnku - dodać do mielonych kotletów i dolać wody
dusić bez przykrycia z 20-30 minut, na koniec dodać koperek i przyprawą w płynie do smaku - woda odparuje i jest dość gęsty sos
podawać na obiad z ziemniakami tłuczonymi lub z czym lubisz...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz