Składniki:
jajka 3 sztuki,
cukier 1/2 szklanki,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
mąka tortowa 2 szklanki, kardamon mielony 1 łyżeczka,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
przecier jabłkowy 300 ml/słoik,
jabłka 5 sztuk,
cynamon 1 łyżeczka,
śmietana 30 % 200 ml,
cukier puder 1 łyżka,
gorzka czekolada - ile potrzeba
jajka, miękka palma, cukier w robocie zmiksować z 8 minut na kogel-mogel
wsypać mąkę, kardamon, proszek do pieczenia i zmiksować na gęste ciasto
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boli posmarować tłuszczem i tartą bułką
na dnie blaszki rozsmarować z 3/4 ciasta i dodać przecier jabłkowy wymieszany z cynamonem i na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek bez skórki
na koniec rozsmarować resztę ciasta i piec w 200C około 40-45 minut
ciasto z blaszki wyjąć na talerz jak będzie dobrze wystudzone - inaczej masa nie będzie zastygła i może z ciasta wyciekać
śmietanę zimną 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem i szprycką nanieść na ciasto i boki, posypać zmieloną czekoladą
ciasto jest mocno jabłkowe, wilgotne a z bitą śmietaną to przysmak.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz