Składniki:
szparagi białe 3 pęczki,
cukier 1 łyżka,
wywar z kurczaka 2,5 litra,
marchewka 2 średnie,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
mleko 3,2% 1 szklanka,
mąka pszenna 2 łyżki,
pieprz czarny mielony - do smaku
szparagi białe obrać obieraczką i odciąć czubki i twarde końcówki
szparagi włożyć do rosołu, wsypać cukier i gotować z 35 minut na niedużym ogniu - ugotowałam też te końcówki gdyż mają sporo aromatu
czubki ugotować na parze z 15 minut i później je dodać do zupy na talerzu
szparagi i końcówki wyjąć cedzakiem na durszlak w misce i przecierać je łyżką
te przetarte resztki miksuję pałką blendera i jeszcze raz ale przez sito przecieram - jeszcze sporo miąższu można tak uzyskać
do zupy dodać przyprawy do smaku /soli nie trzeba bo rosół był już doprawiony/ - wlać mleko, wsypać mąkę, dodać marchewki z rosołu i wszystko blenderem pałką zmiksować
następnie cały czas mieszając zagotować i zdjąć z ognia
zupa jest kremowa, smakuje ciepła i letnia, można podać z grzankami, kluskami i na talerzu posypaną zmielonym pieprzem............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz