Składniki:
NALEŚNIKI:
woda gazowana 1 szklanka,
mleko 3,2% 3 szklanki,
jajka 1 sztuka,
sól - szczypta,
cukier 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 3 łyżki,
mąka tortowa 4-5 szklanek
NADZIENIE:
twaróg półtłusty 20 dag,
cukier waniliowy 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
śmietana 2 łyżki,
truskawki 1 szklanka
wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać rózgą - jeśli ciasto jest za rzadkie to dosypać odpowiednią ilość mąki lub mleka jeśli jest zbyt gęste i odstawić na 30 minut
patelnia naleśnikarka 28cm - przetrzeć ją olejem i rozgrzać
nalewać ciasto i smażyć złociste naleśniki
do rozdrabniacza włożyć składniki nadzienia
dobrze wszystko zmiksować na dość gęste nadzienie
odpowiednią porcję nadzienia położyć na naleśniku - brzegi podwinąć i zawinąć ciasno
jemy od razu podane jeszcze letnie, można na talerzyk polać ciut soku truskawkowego - naleśniki są syte i smaczne...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz