Składniki:
ZACZYN:
drożdże 5 dag Lubię,
mleko ciepłe 2 łyżki,
cukier 1 łyżeczka,
mąka tortowa 1 łyżeczka
CIASTO:
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
sól - szczypta,
masło lub margaryna 15 dag,
mleko ciepłe 1 szklanka,
mąka tortowa 60 dag,
mąka tortowa - ile potrzeba do podsypania
DODATKI:
marmolada - ile potrzeba,
gruszki 15 sztuk,
cynamon Prymat 2 łyżki,
cukier puder - ile potrzeba
z podanych składników zrobić zaczyn: drożdże rozetrzeć dobrze w miseczce, nakryć talerzykiem i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
całe jajka "L" i cukier roztrzepać dobrze rózgą
do misy robota wsypać mąkę, sól letnie mleko, stopioną letnią palmę, wlać roztrzepane jajka, zaczyń wyrośnięty i wszystko wyrabiać z 8-10 minut na średnich obrotach
misę nakryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia ciasta tak na około 40-60 minut
ponownie wyrośnięte ciasto w robocie zamieszać z 1 minutę
stolnicę podsypać mąką i wyłożyć ciasto z misy robota - uformować płaską kulę, posypać mąką i przykryć do wyrośnięcia na 40 minut
w tym czasie obrać gruszki małe "szarki" ze skórki, podzielić na 2 połówki, usunąć gniazda nasienne, przygotować słoiczek z marmoladą /użyłam swojej domowej ze śliwek z jabłkami/
wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować nie za cienkie placki
na każdym rozsmarować łyżką pasek marmolady i ułożyć gruszki, posypać cynamonem
ostrożnie i ciasno zawinąć roladki i włożyć do keksówek 22x11cm wyłożonych papierem do pieczenia, zostawić na 15 minut przykryte
piec w 200C około 30-35 minut, zostawić do wystudzenia
drożdżowe ciasto posypać pudrem cukrem............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz