Składniki:
makaron muszle Royal Brand 10 sztuk,
szynka wędzona 20 dag,
olej rzepakowy 2 łyżki,
cebula 1 sztuka,
pieprz czarny 1 łyżeczka,
ząbek czosnku 2 sztuki,
szpinak świeży 300 gram,
śmietana 1/2 szklanki,
ser żółty 15 dag,
kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka,
śmietana 1/2 szklanki,
jajka 2 sztuki
użyłam makaron muszle z mieszanki "makaron po seczuańsku" - pozostały makaron wykorzystam np. do gulaszu
makaron duże muszle ugotować w niesolonej wodzie na "al dente" i wylać na sito, opłukać zimną wodą
cebulę, szynkę wędzoną lub ogonówkę pokroić na kostkę i na oleju rzepakowym usmażyć
do rondla dodać opłukane listki szpinaku i podsmażać z 2 minuty mieszając
do szpinaku dodać 1/2 szklanki śmietany 18% i zagotować mieszając
do naczynia żaroodpornego układać ciasno muszle nadziane szpinakiem
na muszlach ułożyć plastry sera żółtego - użyłam ser morski
śmietanę 1/2 szklanki dobrze wymieszać z jajkami i polać po wierzchu - w piekarniku 200C piec około 20-25 minut bez przykrycia do chrupiącej skórki
smaczne, syte jedzonko..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz