Składniki:
drożdże 1/2 kostki,
jajka 4 sztuki,
cukier 1 szklanka,
sól - szczypta,
aromat cytrynowy 1/2 łyżeczki,
mleko ciepłe 1 szklanka,
masło lub margaryna 100 gram,
mąka tortowa 60 dag,
śliwki 1/2 kg,
cukier puder 3/4 szklanki,
sok z cytryny 2 łyżki
ZACZYN: w miseczce drożdże wymieszać z 2 łyżkami ciepłego mleka + 1 łyżeczką cukru i mąki - przykryć talerzykiem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut w ciepłym miejscu
jajka, cukier, szczypta soli, sok z cytryny utrzeć w robocie
do jajek wsypać mąkę przesianą, mleko, stopiony letni tłuszcz /palma/, wyrośnięty zaczyn
w robocie spiralami wyrabiać ciasto z 10 minut i zostawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę
ciasto wyrośnięte przez 1 minutę wyrobić i 3/4 ciasta dać do płaskiej formy silikonowej 24cm z kominkiem
na cieście ułożyć połówki śliwek i dać resztę ciasta
piec w 200C około 40 minut
LUKIER: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na dość płynny lukier i polać nim ciasto
taki drożdżowiec lubimy z masłem do kawy zbożowej z mlekiem............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz