Składniki:
1 kostka 200 gram margaryny,
1 szklanka cukru,
5 jajek "L",
1 szklanka mąka tortowa,
5 opakowań kisiel wiśniowy bez cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram suszona żurawina Royal Brand,
- lukier i posypka
pianę z białek ubić na sztywno
żółtka, cukier, miękki tłuszcz utrzeć w robocie lub mikserem na kogel-mogel
kisiele, mąkę, proszek do pieczenia wymieszać w misce i wsypywać porcjami do żółtek ucierając na gładkie, gęste ciasto, dodać żurawinę suszoną
na koniec dodać do ciasta pianę i wymieszać delikatnie łyżką
forma silikonowa z kominkiem średnica 24cm - do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch
piec około 40-45 minut w 200C - po ostudzeniu wyjąć z formy
my lubimy lukier nie za gęsty i taki też robię: cukier puder + sok z cytryny + śmietana gęsta - składniki w odpowiedniej ilości wymieszać i polać ciasto i posypać kolorową posypką
ta babka jest bardzo smaczna, dość wilgotna, łatwa, tania i warta zjedzenia.......SMACZNEGO!!!
suszona żurawina Royal Brand: owoce żurawiny zawierają tak wiele cennych składników dla człowieka, że zaliczana jest do roślin leczniczych - opakowanie: 100 gram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz