Składniki:
5 sztuk jajka, 1 szklanka cukier, 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg/wiaderko ser na sernik, 2 opakowania budyń śmietankowy, 3 czubate łyżki kaszka manna, 3 czubate łyżki śmietana gęsta
DODATKI: 200 gram biszkopty okrągłe, 100 gram rodzynki królewskie duże, 200 gram gruszki z syropu, 1 opakowanie polewa czarno-biała + syrop z gruszek, - ile potrzeba migdały płatki
całe jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel dodać ser z wiaderka, 1 budyń, kaszkę manną, śmietanę i mikserem dobrze połączyć wszystko
rodzynki sparzyć wrzątkiem na sitku
użyłam swojej roboty gruszki w syropie /słoik po dżemie 250 gram/ - gruszki wylać na sito aby odciekł syrop który będzie użyty do polewy czekoladowej
rodzynki i gruszki posypać drugim budyniem i wsypać do masy serowej i dobrze wymieszać
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować - na dnie blaszki rozłożyć biszkopty
masę serową przelać do blaszki i piec w 200C około 45-50 minut
po upieczeniu zostawić ciut uchylone drzwi piekarnika i zostawić sernik na 30 minut - sernik nie opadnie i jest równy blat
sernik z blaszki wyjąć najlepiej po kilku godzinach jak dobrze się wystudzi
z opakowania wyjąc polewę do miseczki i w kąpieli wodnej rozpuścić, dolać syrop gruszkowy i wymieszać
polać rozpuszczoną polewą i posypać płatkami migdałowymi - odstawić w chłodne miejsce aby polewa zastygła
sernik jest po prostu pyszny........polecam......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz